3 MINIMALISTIC TIPS

 
 
1. DIGITALISERA MERA
Ett väldigt enkelt sätt att minska antalet prylar hemma är att digitalisera så mycket som möjligt. På så vis har du fortfarande kvar allting men slipper fysiska papper och foton som tar plats i skåp och lådor. Det finns mängder av olika appar och andra tjänster för att sortera sina papper, men jag föredrar Google Drive. Där kan man enkelt ladda upp och kategorisera sina inscannade papper. Ett annat bra tips är KIvra som är en digital brevlåda kopplad till ett flertal stora myndigheter som exempelvis Skatteverket. Jag får all sådan post till Kivra istället för i brevlådan. Man loggar in med Bank-ID och allting finns i säkert förvar. Helt gratis är det dessutom!
 
För att digitalisera gamla foton använder jag en app av Google som heter FotoscannerAlla foton sparas i telefonen och eftersom jag använder iCloud sparas de även på datorn samt i molnet. Hur bra som helst! Istället för att ha album fyllda med halvdåliga foton kan man hänga upp de finaste på väggen och spara resterande digitalt. 
 
 
2. ANVÄND NY MEDIA
Ett annat sätt att digitalisera mera är genom att använda sig utav nya typer av media. Spotify, Netflix, HBO, Bookbeat och alla andra streamingtjänster gör detta hur enkelt som helst. Vi äger inte en enda CD-skiva och inte heller en enda film, helt enkelt för att allting redan finns online. Böcker har jag lite svårare att överge helt för digitala alternativ, men jag är på god väg med hjälp av Bookbeat. 
 
 
3. SLUTA ORGANISERA
Detta är antagligen ett underligt tips från mig med tanke på hur mycket jag gillar förvaringslådor, korgar och liknande saker, men det är faktiskt en riktigt bra tanke. Istället för att organisera och förvara saker som du varken använder eller behöver - rensa ut dem istället! Vi har en klädkammare i vår lägenhet istället för ett fristående förråd, vilket gör att allt vi äger måste förvaras inne i lägenheten. Detta var en utmaning till att börja med men nu tycker jag att det är fantastiskt! Saker som vi inte behöver eller vill ha kvar rensas ut omgående istället för att placeras i förrådet i x antal år, och vi tänker alltid till en gång extra innan vi köper någonting som tar plats hemma. 
Digitalisera - HBO - Kivra - Minimalism - Netflix - Spotify - Utrensning
1

WHAT IS GOTS?

 
Produkter certifierade av GOTS
 
  Överkast   |    Sweatshirt   |   Topp   |   Påslakanset
 
 
Som ett resultat av att allt fler får upp ögonen för hållbara alternativ dyker det upp fler och fler miljömärkningar av olika slag. Som konsument kan det vara riktigt svårt att hålla isär vad respektive miljömärkning innebär. Det är även lätt att bli vilseledd av ett företag som exempelvis märker sina produkter med en ekologisk stämpel enbart för att de använder 25% ekologisk bomull eller för att de har minskat sin vattenförbrukning med 40%. Detta är självklart bra åtgärder, men ingenting som garanterar en ekologisk produkt. Därför tänkte jag att vi ska kika lite närmare på ett antal olika miljömärkningar som används inom mode- och inredningsbranschen. Mitt förra inlägg i denna serie handlade om Oeko-Tex, och detta inlägg hittar du här. Nu är det dags att lära sig lite mer om GOTS.
 
GOTS, eller Global Organic Textile Standard, är en internationell miljömärkning för textilier som tar hänsyn både till sociala och miljömässiga faktorer. Denna märkning ställer höga krav på hela produktionskedjan, från odling av råvaran till tygtillverkning, tillverkning av själva plagget, paketering och distribution För att en produkt ska bli certifierad av GOTS måste den uppfylla nedan kriterier. Detta är dock ett urval, för att se hela listan klicka här.  
 
  • För att märkas med GOTS Organic måste produkten innehålla minst 95% ekologiska fibrer.
  • För att märkas med GOTS Made with organic måste produkten innehålla minst 70% ekologiska fibrer. 
  • Fabriken måste ha ett vattenreningsverk. En policy för att minimera slaggprodukter krävs också. 
  • Kemiska bekämpningsmedel är inte tillåtna.
  • Formaldehyd, nanopartiklar, giftiga tungmetaller, PVC och nickel får inte användas.
  • Kemikalier som används måste vara utvärderade och uppfylla krav på giftighet samt biologisk nedbrytbarhet. 
  • Blekning med hjälp av klorin är inte tillåtet. 
  • Förpackningsmaterial får inte innehålla PVC, och kartonger/papper måste vara återvunnet eller certifierat.
  • Samtliga krav från International Labour Organisation (ILO) måste vara uppfyllda. Det handlar exempelvis om tvångsarbete, barnarbete, levnadslöner och skälig arbetstid.  
 
Här är några exempel på varumärken där du kan handla produkter certifierade av GOTS:
 
Ellos - Har en hel del inredning certifierad av GOTS. 
Lindex - Framför allt barnkläder och basplagg men även några guldkorn!
KappAhl - Många plagg i deras populära barnkollektion Newbie är certifierad av GOTS.
Polarn & Pyret - Erbjuder vissa plagg som är GOTS-certifierade.
Lapland Eco Store - Framför allt inredning, barnkläder och accessoarer. 
 
 
 
 
 
Läs mer om GOTS på deras hemsida som ni hittar här!
 
CSR - Ekologisk bomull - Ekologiskt - Ellos - GOTS - KappAhl - Lindex
1

ONE WEEK IN ICELAND

 
 
 
Här kommer en riktig bildbomd från vår bröllopsresa som gick till Island och Reykjavik. Vi visste direkt att vi inte ville ha en solsemester, och funderade därför fram och tillbaka mellan olika roliga och spännande resmål som ändå inte låg allt för långt bort. Skottland och Island var till slut de två alternativ vi vägde mellan, och jag är så glad att valet föll på Island! Tre timmar med flyg från Stockholm, men det känns som att resa till en helt annan värld. Naturen är verkligen helt fantastisk och går nästan inte att beskriva. Vi såg så många fina platser under dessa dagar, och upplevde så häftiga naturfenomen som glaciärer, vattenfall och gejsrar. Här är några av de platser vi besökte och saker vi gjorde:
 
 
 
HALLGRIMS CHURCH
Hallgrimskyrkan är verkligen en symbol för Reykjavk och dessutom svår att missa där den tornar upp sig mitt i centrum. Första dagen i Reykjavik tog vi en promenad runt omkring staden och besökte självklart kyrkan. Den är verkligen fin både på utsidan och sidan. Helt klart värt ett besök!
 
 
 
 
 
 
BLUE LAGOON
Vi spenderade en hel dag i Blue Lagoon och det var helt klart ett bra val efter en intensiv bröllopshelg. Trots 12 grader i luften var det fantastiskt härligt och jag frös inte en sekund. Förutom de varma källorna som varierar mellan 38-40 grader fanns det även ångbastu, vanlig bastu, vattenbar och en annan bar med naturliga ansiktsmasker. Väldigt fina anläggningar, bra mat och helt enkelt en cool upplevelse mitt i lavalandskapet. Tanken på att det turkosa varma vattnet för drygt 40 timmar sedan befann sig 2 km ner i marken är rätt häftig!
 
 
 
 
 
 
THE MID-ATLANTIC RIDGE
Gränsen mellan den eurasiska och den amerikanska kontinentalplattan går rakt igenom Island och bildar en aktiv vulkanisk zon. Vi åkte på en guidad tur till detta område vilket var superbra då man lärde sig massor om hur landskapet har formats och vad som kommer att ske i framtiden. Dessutom var det en riktigt häftig plats som verkligen bör upplevas!
 
 
 
 
 
GULLFOSS WATERFALL
Det är svårt att få med på bild hur otroligt fint det var vid Gullfoss vattenfall, och hur otroligt stort och mäktigt det är. Här hade jag kunnat stanna länge för att fota och filma, om det inte var för att man blev helt dyngsur av all vattenånga (därav alla färgglada regnjackor). Rekommenderar verkligen att promenera hela vägen ut till klipporna! Här fick vi även möjlighet att se islandshästar som var på genomresa. Det var det närmsta vi kom dessa fina djur eftersom att jag tyvärr är allergisk. Annars hade jag mer än gärna testat ridning!
 
 
 
 
 
 
 
 
GEYSIR HOT SPRINGS
Gejser-området var verkligen en av resans höjdpunkter. Vattenånga smyger sig upp ur små källor överallt omkring en, och med några minuters mellanrum hör man Strokkurs ständiga utbrott följt av turisternas "Ooooh!" och "Wooooow!". Det är en väldigt speciell plats, och trots att vi såg närmare 10 utbrott under tiden vi var där blev jag lika rädd varje gång.
 
 
 
 
 
 
 
THE OLD HARBOUR
Vi hyrde en lägenhet nere i Reykjavik Old Harbour. Det är ett gammalt industriområde och en hamn som numera har mängder av hotell och restauranger. Härifrån avgår även många av de båtar som man kan ta för att titta på valar och lunnefåglar, till exempel. Väldigt speciell miljö mitt inne i city, vi bodde mindre än 5 minuters promenad från den största "shopping"-gatan. Obs! Åk inte till Reykjavik för att shoppa, det finns bokstavligt talat ingenting annat än stickade tröjor, bokhandlar och konstbutiker. Otroligt mysigt dock! Vi kommer definitivt att åka tillbaka till Island någon gång och då vill jag besöka en glaciär samt åka på valsafari, två saker som vi inte hann med denna gång!

 
 
 
 
Bröllop - Bröllopsresa - Honeymoon - Iceland - Island
2