IS BATISTE CRUELTY FREE?

 
 
 
Jag har alltid varit helt säker på att Batiste inte testar sina produkter på djur, eftersom att det tydligt står Not tested on animals samt Vegan på deras flaskor. Jag har därför inte tänkt mer på saken, förrän jag insåg att Batiste i själva verket inte är associerade med Leaping Bunny (som har den klassiska kanin-loggan som sitt kännetecken) och att kaninen på deras produkter inte tillhör någon organisation alls utan är skapad av Batiste själva. Samtidigt har jag läst på flera bloggar att Batiste inte alls är cruelty free och att de därmed använder sig av djurtester. Det går ju inte alls ihop med märkningen som de har på sina produkter! Minst sagt förvirrande. 
 
Så här står det på Batistes egen hemsida, som du hittar här: 
"Batiste Dry Shampoo is not tested on animals. While we have no connection to the Leaping Bunny Program, we use a rabbit icon to draw attention to the fact, as stated on the can, that we do not test our product on animals."
 
Ganska klart och tydligt, eller hur? Tyvärr verkar inte detta vara hela sanningen. Batiste ägs nämligen av Church & Dwight som enligt PETA testar sina produkter på djur. Detta behöver självklart inte betyda att just denna produkt är djurtestad, men det visar ändå på vilka värderingar som ligger till grund för varumärket. Jag kikade lite snabbt i Hållbarhetsrapporten för Church & Dwight från år 2016, och den innehåller inte ett ord om animal welfare, cruelty free eller animal testing. Jag hittar heller ingen information alls om djurtester på deras hemsida. Detta brukar ju tyvärr betyda att företaget har valt att använda djurtester i sin produktion. 
 
Jag har väldigt svårt att tro att Batiste skulle trycka både Vegan och Not tested on animals på sina produkter om det inte var sant, så jag tror fortfarande att man kan köpa produkter från Batiste med gott samvete. Viktigt dock att ha i åtanke att vinsten i förlängningen går till Church & Dwight som alltså använder djurtester för andra produkter bland sina varumärken. Det är inte lätt att vara helt konsekvent!
 
Animal welfare - Batiste - Cruelty free - Haircare - Leaping Bunny - Vegan

REUSABLE COTTON PADS

Av en slump fick jag syn på dessa rengöringspads från Imse Vimse i mitt Instagram-flöde, och fastnade direkt för tanken. Jag har hört talas om tygservetter och liknande men har aldrig stött på just bomullspads som är återanvändningsbara. Superenkelt att bara sätta dem i en tvättpåse och köra med sängkläder eller annan tvätt! Dessa är tillverkade av 100% ekologisk och GOTS-certifierad bomull, och kostar 99 kr för ett 10-pack. Jag har ingen konkret jämförelse över skillnaden i miljöpåverkan, men bara tanken på att jag använder och kastar 20-25 bomullspads i soporna varje vecka känns inte speciellt bra för samvetet. Jag ska definitivt beställa hem en uppsättning av dessa och håller tummarna för att de funkar bra för mig. 
 

"ImseVimses rengöringspads är perfekta till sminkborttagning, rengöring och ansiktsvatten. Rengöringsrondellerna är tvättbara vilket gör att du efter användning enkelt tvättar dem tillsammans med övrig tvätt och sedan är de redo att användas igen och igen. Du sparar därmed inte bara på miljön genom att välja bort engångsprodukter som slängs efter endast en användning, det är även kanon för din plånbok! Dessutom är de sköna och mjuka och så är det ju väldigt praktiskt att alltid ha rengöringspads hemma, eller hur? Våra bomullspads kommer i tre olika färger och är tillverkade i 100% ekologisk bomullsfrotté. Ett enkelt sätt att göra en liten skillnad för din ekonomi och miljön!"

 
Bomull - Cotton - Ekologisk bomull - Ekologiskt - GOTS - Imse Vimse - Organic cotton - Skönhet

ONE OF EACH

Jag har tidigare skrivit ett inlägg vid namn 4 steps to a minimalist wardrobe, där jag nämnde just dubletter som ett område som är relativt enkelt att rensa. När man har många olika alternativ av ett och samma plagg, exempelvis en svart kavaj eller ett par jeans, så slutar det oftast med att enbart favoriten blir använd och resterande bara hänger i garderoben. Genom att rensa ut allt utom favoriterna säkerställer man att alla plagg i garderoben kommer till användning. Jag ser det som en win-win - du får mer plats över i garderoben samtidigt som du alltid får använda dina favoritplagg som du verkligen gillar. Att bara äga en version av ett plagg innebär också att det känns mer meningsfull att ta väl hand om det, att reparera när det blir slitet och att hantera det varsamt vid tvätt.
 
Jag är långt ifrån fullärd när det gäller att rensa ut dubletter, och har fortfarande kvar dubletter inom flera områden. Som handväskor till exempel, där har jag svårt för att bara ha en då jag ser så många olika användningsområden för olika typer av väskor. Mitt mål är dock att enbart ha en av varje storlek alternativt för varje användningsområde, till exempel en datorväska, en mindre axelremsväska och en större handväska. Jag har dock kommit en bit på vägen redan och har några få områden där jag faktiskt bara har ett enda alternativ att välja mellan. Detta funkar hur bra som helst för mig, och jag gillar tanken på att jag verkligen tycker om dessa saker så pass mycket att jag inte behöver några alternativ.
 
 
SOLGLASÖGON - Detta känns som en typisk grej som många samlar på, och jag förstår verkligen tjusningen. Solglasögon är roliga att köpa, de passar alltid, de finns i mängder av snygga utformningar och trender kommer och går. Men jag trivs väldigt bra med att bara ha ett alternativ. Jag kan ju faktiskt bara använda ett par åt gången, och ärligt talat, hur stor del av året har vi användning för solglasögon här i Sverige?
 
SNEAKERS - Mina löparskor från Nike har alltid en självklar plats i skogarderoben. Jag löptränar 3-4 gånger i veckan och tar gärna promenader på helgerna. Då är det så viktigt med sköna skor! Jag har ett par med en enkel design i svart och vitt, som funkar bra för mina fötter. Tack vare de neutrala färgerna funkar de även till och från jobbet när jag vill ha lite skönare skor. Löparskor är ju tyvärr en produkt som inte håller för alltid, utan måste bytas ut med jämna mellanrum beroende på hur ofta de används, men det känns ändå tryggt att ha hittat en modell som jag vet funkar för mina fötter!
 
Photo GANT
 
KLOCKA - Jag har en silverfärgad klocka från GANT i en klassisk herrmodell. Den funkar till allt, matchar fint med mina förlovings- och vigselringar och kommer aldrig att bli omodern. Tack vare att den har ett armband i stål istället för läder behöver jag inte fundera på matchningen till olika skor eller väskor. Praktiskt! Dessutom gillar jag verkligen denna klassiska modell!
 
LÄPPBALSAM - Läppbalsam är en annan sådan grej som många har dubletter av. Visst, det är praktiskt att alltid ha en i närheten, men i själva verket funkar det faktiskt precis lika bra att bara ha ett enda så länge du alltid har det på samma plats. Jag återkommer alltid till denna variant från Burt's Bees. Billigt och innehåller inga konstigheter.
 
Har du några plagg eller accessoarer som du bara har en av? Kanske har du en hel uppsjö av stickade tröjor som du kan rensa bland? Ett bra område att börja på kan vara exempelvis i sminkväskan, eller bland accessoarer som väskor, skor eller halsdukar. 
 
Burt's Bees - GANT - Minimalism - NIKE - Rensa
1