IS BATISTE CRUELTY FREE?

 
 
 
Jag har alltid varit helt säker på att Batiste inte testar sina produkter på djur, eftersom att det tydligt står Not tested on animals samt Vegan på deras flaskor. Jag har därför inte tänkt mer på saken, förrän jag insåg att Batiste i själva verket inte är associerade med Leaping Bunny (som har den klassiska kanin-loggan som sitt kännetecken) och att kaninen på deras produkter inte tillhör någon organisation alls utan är skapad av Batiste själva. Samtidigt har jag läst på flera bloggar att Batiste inte alls är cruelty free och att de därmed använder sig av djurtester. Det går ju inte alls ihop med märkningen som de har på sina produkter! Minst sagt förvirrande. 
 
Så här står det på Batistes egen hemsida, som du hittar här: 
"Batiste Dry Shampoo is not tested on animals. While we have no connection to the Leaping Bunny Program, we use a rabbit icon to draw attention to the fact, as stated on the can, that we do not test our product on animals."
 
Ganska klart och tydligt, eller hur? Tyvärr verkar inte detta vara hela sanningen. Batiste ägs nämligen av Church & Dwight som enligt PETA testar sina produkter på djur. Detta behöver självklart inte betyda att just denna produkt är djurtestad, men det visar ändå på vilka värderingar som ligger till grund för varumärket. Jag kikade lite snabbt i Hållbarhetsrapporten för Church & Dwight från år 2016, och den innehåller inte ett ord om animal welfare, cruelty free eller animal testing. Jag hittar heller ingen information alls om djurtester på deras hemsida. Detta brukar ju tyvärr betyda att företaget har valt att använda djurtester i sin produktion. 
 
Jag har väldigt svårt att tro att Batiste skulle trycka både Vegan och Not tested on animals på sina produkter om det inte var sant, så jag tror fortfarande att man kan köpa produkter från Batiste med gott samvete. Viktigt dock att ha i åtanke att vinsten i förlängningen går till Church & Dwight som alltså använder djurtester för andra produkter bland sina varumärken. Det är inte lätt att vara helt konsekvent!
 
Animal welfare - Batiste - Cruelty free - Haircare - Leaping Bunny - Vegan