BEAUTY

DIY ORGANIC DRY SHAMPOO


Jag har ganska känslig hy vilket även inkluderar min hårbotten. Jag är därför noga med vilka produkter jag använder både på min hy och i mitt hår, och försöker alltid att göra lite research innan jag köper någonting nytt. Denna sida är bra om du vill undersöka vad dina produkter faktiskt innehåller. Det går att söka både på produkter och på specifika ingredienser. Detta är även anledningen till att jag använder mestadels naturliga produkter. En produkt som jag har använt massvis av under åren är torrschampo på sprayflaska. Det går inte att förneka att det är en fantastisk uppfinning som underlättar vardagen för många! Men, mitt hår och min hårbotten mår tyvärr inte alls bra utav dessa produkter. När jag kikade närmare på innehållsförteckningen som ni ser nedan, så förstod jag varför. Den är nämligen full av kemikalier som är både brandfarliga, explosiva och allergiframkallande. Det som är fascinerande med denna långa lista av ingredienser, är att det enda man egentligen behöver är stärkelse av ris eller majs. Jag har därför gjort mitt egna torrschampo sedan en tid tillbaka, och det funkar precis lika bra (om inte bättre) än de som går att köpa i butik. Det är mycket skonsammare för min hårbotten, och sist men inte minst går det att göra för en tiondel av priset!

Om du vill göra ditt eget torrschampo så behöver du:

– Ekologisk risstärkelse eller majsstärkelse
– Eteriska oljor (valfritt)

Blanda ihop och förvara i en burk. Jag hittade en gammal kryddströare på Myrorna för 10 kr som funkar hur bra som helst. Detta recept funkar bra både för ljust och mörkt hår, men det är viktigt att man låter det sitta en stund och sedan borstar ordentligt så att man inte får den där vita hinnan som annars lätt uppstår. Hur smidigt som helst! Glöm inte bort att kolla in innehållsförteckningen för Batistes torrschampo nedan. Det är verkligen en ögonöppnare!
// ENGLISH TRANSLATION
I have quite sensitive skin which also includes my scalp. I am therefore conscious about which hair and skin care products I use, and try to do some research before I purchase something new. This website is great if you want to know more about the ingredients of the products your are using. You can search for both products and specific ingredients. This is also why I stick to natural products as much as possible. One product that I previously used to love is dry shampoo in a spray bottle. It’s super easy and convenient to use, and it leaves your hair feeling fresh and with a nice structure to it. However, my scalp really doesn’t like these types of products. Taking a closer look at the ingredients list below kind of explains why. What’s really fascinating about this long list of ingredients stuffed with flammable, explosive, irritable and allergenic chemicals, is that the only thing you really need is the rice starch. So I’ve been making my own dry shampoo using only two ingredients, and it works just as well as the chemical filled products I used to own, without irritating or drying out my scalp or hair. An added bonus is that you can make it for a fraction of the cost of normal dry shampoo!

If you want to make your own organic dry shampoo, this is all you need:

– Organic rice starch or corn starch
– Essential oils of your choice (optional)


Mix together and keep in a jar of some sort. I bought an old spice shaker second hand at Myrorna for 10 SEK, and it’s perfect for applying just the right amount of powder. This recipe works for both light and dark hair, but it’s important to let it absorb completely and brush thoroughly to avoid a white cast.Okay, so what are we actually putting in our hair and on our skin when we are using normal dry shampoo from the store? This is the ingredients list of the Batiste Original Dry Shampoo. It kind of speaks for it self, doesn’t it? I highly recommend you to try making your own natural dry shampoo. It’s really a game changer!


Butane = Liquid gas that is extremely flammable and explosive. Made from crude oil. Say no more…

Isobutane = Liquid gas that is extremely flammable and explosive. Made from crude oil.

Propane = Liquid gas that is extremely flammable and explosive. Made from crude oil.

Oryza Sativa (Rice) Starch

Alcohol denat
= Alcohol with dehydrating abilities.

Parfum (Fragrance)

Distearyldimonium Chloride
= Ammonium chloride used for antistatic effects. Can cause skin, eye or lung irritation and cause allergies.

Cetrimonium Chloride = Preservative agent. Listed as an environmental hazard, and proven to cause allergies.

Butylphenyl Methylpropional = Synthetic scent ingredient also called Lilial. The use of lilial is restricted in cosmetic products due to it being allergenic and toxic to the immune system.

Hexyl
Cinnamal = Synthetic scent ingredient. The use is restricted in cosmetic products due to it being allergenic and toxic to the immune system.

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde = Synthetic scent ingredient also called Lyral. The use of lyral is restricted in cosmetic products due to it being allergenic and toxic to the immune system.

Linalool = Synthetic scent ingredient. The use is restricted in cosmetic products due to it being allergenic and toxic to the immune system.

Limonene = Synthetic scent ingredient. The use is restricted in cosmetic products due to it being allergenic and toxic to the immune system. Classified is irritant to the skin.

Hydroxycitronellal = Synthetic scent ingredient. The use is restricted in cosmetic products due to it being allergenic and toxic to the immune system.


2 Comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *