INTERIOR

SPACE SAVING TIPS FOR COMPACT LIVING

Samtidigt som många av oss bor betydligt större idag än vad man gjorde för 100 år sedan, finns det även en utbredd trend inom compact living, det vill säga att bo på en liten yta. I Stockholms innerstad kan en lägenhet kosta mer än 100 000 kr/kvm, så det är fullt naturligt att många av oss väljer mindre boenden för att spara några hundra tusen kronor. Ett första steg för att trivas på en liten yta är så klart att minimera sina ägodelar, men oavsett vilket kommer man ändå att behöva smart förvaring. Här kommer därför mina fem bästa tips för att optimera sin förvaring på ett litet utrymme:


ANVÄND VAKUUMPÅSAR | Att förvara textilier som sällan används i vakuumpåsar är ett riktigt bra sätt att spara massvis av plats. Detta funkar lika bra för filtar, sängkläder och kuddar som för kläder och ytterplagg. De håller sig dessutom fräscha och i fint skick.

PLATSBYGG DIN FÖRVARING |Det bästa alternativet om man har ett litet utrymme är att platsbygga sin förvaring, Istället för att köpa en standardgarderob som inte är anpassad för utrymmet, får man möjligheten att anpassa hyllor, stänger och lådor helt efter sina egna behov. Här är det bra att använda sig av skjutdörrar också, för att spara ännu mer plats!

ANVÄND VÄGGYTAN | Låt golvytan vara fri och satsa på hängande förvaring på väggar istället. Det ger ett lugnare intryck och rummet känns större om inte varje kvadratmeter är full av garderober och skåp. Dessutom är det enklare att städa när golvytan är fri! Bäst är så klart att installera vägghängda, grunda skåp som smälter in i väggen, men annars funkar krokar eller grunda hyllor lika bra. Kanske går de att gömma bakom gardinerna till exempel?

DOLD FÖRVARING | Jobba med dold förvaring på oväntade platser. Sådant som inte ser ut att vara förvaring, men ändå rymmer prylar som annars tagit upp plats i ett skåp någonstans. Ett exempel på detta som jag använder själv är att förvara extra täcken och kuddar gömda i kuddfodral i soffan. Den avlånga ljusgrå kudden på bilden ovan innehåller ett täcke som vi plockar fram när vi får gäster. Supermidigt och smart istället för att ha en innerkudde som “bara” är dekorativ!

SMARTA MÖBLER | Se till att dina möbler har möjlighet till förvaring om du bor på ett litet utrymme. Till exempel finns det många soffor med inbyggda förvaringslådor. Ett annat exempel är att ha en stor kista eller koffert som soffbord. Det ger dig massor av förvaring samtidigt som du får funktionaliteten av ett soffbord. Tänk förvaring när du handlar alla typer av möbler helt enkelt, inte bara när du handlar förvaringsmöbler.// ENGLISH TRANSLATION
Many of us live in very large spaces compared to what families did 100 years ago, but at the same time there’s a growing trend of compact living. In the central parts of Stockholm an apartment can cost more than 100 000 SEK/sqm, so it’s natural that people are choosing to go with a smaller living space. The first step of making a small space liveable is to minimise the amount of stuff and clutter, but no matter what, there will always be a need for smart storage. Here are my five best tips on space saving storage in a small space:USE VACUUM BAGS | These are perfect for textiles that you rarely use, like blankets, extra pillows and so on. You will save tons of space while your stuff stays fresh and clean.

CUSTOM BUILT STORAGE | Instead of buying a wardrobe or cabinets that doesn’t really fit your space or your storage needs, go for a custom built solution. This way you can really optimise your storage based on your needs. While you’re at it, go for the sliding doors to save even more space.

USE THE WALL SPACE | Keep your floor space nice and tidy, and use empty walls for storage. This will make your space feel bigger, and gives a calmer impression. The best solution is wall mounted cabinets that becomes one with the wall. But hooks or small shelves behind a curtain works just as well.

HIDDEN STORAGE | Use every possibility to hide your storage solutions in unexpected places. You know, something that doesn’t look like storage but still hold stuff that normally would take up space in a cabinet somewhere. One example that I use myself is to store extra pillows and duvets in pillowcases on my couch. The grey pillow on the photos above contains one of our extra duvets that we bring out when we have guests. Super clever instead of having an inner cushion that is simply decorative.

SMART FURNITURE | Make sure your furniture offers some smart storage solutions if you live in a small place. For example, there are lots of couches with built in storage units. Another example is to use a big trunk as your living room table. This gives you tons of storage while you still get the functionality of a table. Think storage when your shop for furniture, and not only when you buy actual storage units.


Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *