FASHION

MY SHOE CARE GUIDE

Jag är en av få som faktiskt tycker om att rengöra, putsa och ta hand om mina skor. Och tur är väl det, för vilken skillnad det gör! Skorna blir som nya och är så mycket roligare att använda när de är i fint skick. Jag har en liten låda i hallgarderoben som jag plockar fram då och då för att putsa upp alla skor på en och samma gång. Genom att förvara sakerna lättillgängligt och där de faktiskt ska användas ökar man chansen att det blir av. Det gäller för det mesta faktiskt, inte bara skovård!

Som ni vet försöker jag använda det jag redan har i min garderob istället för att konsumera nytt. Det gäller även skor, väskor och andra accessoarer. På grund av detta har jag både väskor och skor i äkta läder som i vissa fall är 10 år gamla. Idag hade jag självklart valt ett veganskt alternativ istället, men jag kommer fortfarande att använda dessa så länge de håller. Så om ni funderar på varför jag rekommenderar skovårdsprodukter för äkta läder har ni svaret där! Det här är i alla fall vad jag använder för att sköta om mina skor:


1. LÄDERBALSAM. Leather Cream från Vagabond. Denna produkt använder jag på äkta läderskor för att återfukta lädret efter att jag har rengjort skorna. Genom att göra det minskar man risken för att skorna ser matta och slitna ut.  

2. SKOBORSTE. Denna lilla borste är superbra för att få bort lera och smuts från skorna innan man fortsätter med rengöringsgel eller läderbalsam.

3. RENGÖRINGSGEL. Detta är en ofärgad universalgel från Springyard som kan användas på alla typer av skor för att ta bort smuts. Denna använder jag efter att jag har borstat skorna rena, genom att sätta en liten mängd på en putsduk och putsa bort det som borsten inte fick bort. Denna är även super att använda på vita sneakers!

4. MOCKA. Suede Renovator från Boston är en svart kräm som jag använder på mina mockaskor, för att rengöra och få tillbaka lyster och färg. Mockaskor kan ju lätt tappa färg, men denna är verkligen superbra och gör att skorna ser som nya ut igen. Den skyddar även mot väta och fungerar alltså som en impregnering.

5. LACKAT LÄDER. Patent Leather Restoring Formula från Springyard är en specialprodukt för lackat läder som rengör och vårdar. Jag applicerar en liten mängd i ett jämnt lager direkt från flaskan, och tar sedan en putsduk för att putsa upp glansen. Även denna är helt super och gör att skorna blir som nya igen. Extra plus för att den är miljövänlig!

6. IMPREGNERINGSSPRAY.  Universal Waterproofing Formula från Springyard använder jag som sista produkt när jag har rengjort och putsat skorna. Det är en impregneringsspray som skyddar mot väta, smuts och fläckar. Även denna är miljövänlig och kan till och med användas inomhus utan ventilation. Märkt med Bra Miljöval. Superbra!// ENGLISH TRANSLATION

I am one of those people who actually enjoy cleaning and taking care of my shoes. Mostly because I love the difference that it makes. Spending some time taking care of your shoes now and then will make them look brand new, and it will be so much more enjoyable to use them.

As you know I try to use what I already have in my closet instead of purchasing something new. This includes shoes, bags and other accessories as well. Because of this way of mind, I have shoes and bags in genuine leather that in some cases are 10 years old. Today I would have gone for a vegan alternative instead, but I will still use and love the items that I already have in my closet. This is why I am recommending shoe care products for leather shoes. Anyhow – this is what I use to make sure my shoes are well maintained:


1. LEATHER CREAM. I use this Leather Cream from Vagabond on natural leather shoes to moisturize the leather after they have been cleaned. This adds shine and your shoes are less likely to look dull or worn.

2. CLEANING BRUSH. This little brush is really good as a first step to remove dirt from your shoes before you start using creams or conditioners.

3. UNIVERSAL CLEANER. This is a transparent universal cleaning gel from Springyard that can be used on all types of materials. I use this one after brushing the shoes, by applying a small amount on a cloth and then polishing. This one is super for cleaning white sneakers!

4. SUEDE RENOVATOR. The Suede Renovator from Boston is a black cream that I use on my suede shoes to restore colour, moisture and shine. Suede shoes can easily look matted and loose colour, but this products makes them look new again. It also protects them from water stains.

5. PATENT LEATHER. Patent Leather Restoring Formula is a special product made for cleaning and taking care of patent leather. I apply a thin layer directly from the bottle, and then use a cloth to polish the shine. This is another miracle product that makes your shoes look brand new again. Big thumbs up for the fact that it’s also environmentally friendly, which many shoe care products are not.

6. WATERPROOFING. This is the last step in my shoe care routine, a waterproofing spray from Springyard that protects your shoes from water and dirt. Just like the Patent Leather Restoring Formula above this one is also environmentally friendly. You can even use it inside without ventilation and it’s certified by the Swedish organisation Bra Miljöval (translates to good environmental choice).

One Comment

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *