MINIMALISM

5 TIPS FOR SELLING SECOND HAND

En väska från Michael Kors som jag verkligen älskade, men som helt enkelt var alldeles för tung att bära omkring på.
Jag sålde denna för 3000 kr om jag inte minns fel, ganska nära ordinarie pris för en ny!

A bag from Michael Kors that I really loved, but it was just too heavy to carry around.
I think I sold this for 3000 SEK which is quite close to the retail price for a brand new one!
En medicinlåda som vi hade i vår förra lägenhet. Jag tycker att denna är superfin, men i vårt nuvarande badrum finns det ingen plats för denna. Så nu bor den hos något annan!

A medicine box that we used to have in our bathroom. I love the look of it but in our current bathroom we don’t have the space for it, and it’s too pretty to be tucked in a cupboard somewhere. Now it lives with someone else!


Som ni vet har jag rensat ut mängder av prylar, plagg och annat från mitt hem de senaste åren. Jag har med andra ord sålt en hel del saker second hand, bland annat väskan och medicinlådan ovanför. Jag önskar att jag hade skrivit ner allt jag sålt och hur mycket jag sparat på grund av detta, men tyvärr tänkte jag inte så långt då. Nu för tiden har jag ett eget bankkonto där jag sparar alla pengar som jag får från försäljning av onödiga prylar. Ett riktigt bra tips om du behöver lite motivation för att rensa ur ditt hem! Hur som helst, jag har sålt hundratals saker genom åren och nu tänkte jag dela med mig av mina bästa tips!


1 | Ta bra bilder. En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska sälja någonting är att ta bra bilder i dagsljus. Det gör extremt stor skillnad för intrycket som annonsen ger om bilderna är skarpa och visar upp vad du säljer på ett tydligt sätt. Undvik att fota med middagsdisken eller tvättberget i bakgrunden dessutom, så är du halvvägs där!

2 | Skriv en tydlig beskrivning. Även om det är lockande att skriva “svart väska, se bilder” så lovar jag att det kommer gå betydligt enklare och fortare att få dina saker sålda om du skriver en tydlig beskrivning. Glöm inte grundläggande saker som mått och skick!

3 | Kolla upp värdet. Innan du lägger upp din annons, kolla vilket pris liknande saker säljs för på andrahandsmarknaden. Om din är i bättre skick kan du öka priset litegrann. Samma sak gäller om du har riktigt bra bilder – det gör skillnad. Om du verkligen vill få dina saker sålda så lägg ditt pris något under vad andra säljer samma vara för.

4 | Välj rätt marknadsplats. Tradera är enligt mig bäst för saker som är enkla att skicka. En tröja, ett smycke, en bok, och liknande mindre saker. Tradera är även toppen för mer värdefulla saker som märkesplagg, eftersom en budgivning ofta kan öka priset ganska mycket. Blocket eller Facebook Marketplace är bättre för skrymmande saker som möbler eller annat som man inte gärna skickar med Postnord.

5 | Välj rätt tid. På Tradera kan man välja sluttid på sina auktioner. Det är viktigt att tänka till lite och välja en tid då så många som möjligt faktiskt har möjlighet att buda på aktionen. Inte 23.45 en tisdag kväll med andra ord. Söndag eftermiddag eller kväll brukar jag ha som regel, och det funkar bra för mig. Jag brukar även välja en sluttid omkring den 25:e varje månad när de flesta har fått lön.


Sådär, nu kommer du att sälja dina utrensade saker som aldrig förr. Många bäckar små! Men kom ihåg att mödan ska vara värt det också. Att lägga ner tid på att fota, skriva beskrivning, packa och skicka för att sedan få 1 kr för någonting är ingen höjdare. Allt för billiga saker är med andra ord bättre att skänka till välgörenhet!// ENGLISH TRANSLATION
Since I have decluttered my home in general and my wardrobe in particular over the past few years, I have done my fair share of selling second hand. The bag and the medicine box above are two examples. I wish I had kept a record of everything I’ve sold and the money I’ve saved from this but unfortunately I didn’t think that far back then. Nowadays I have a separate bank account where I save everything I get from selling second hand. However, I have sold hundreds of things over the years and now it’s time to share my best advise for successfully selling your stuff second hand!

1 | Take proper photos. This makes all the difference. Take your photos is daylight and have a clear background, and you will be halfway there!

2 | Write a clear description.
Your things will have a better chance of getting sold if you spend a few minutes on the description. Don’t forget the essentials like condition and measurements.

3 | Double check the value.
Find similar items from other sellers and take note of their pricing. If you are in a hurry, your price should be just beneath theirs.

4 | Choose the right market place.
Tradera is perfect for smaller goods that are easy to ship, while Blocket or Facebook Marketplace is better for furniture.

5 | Choose the right time.
Make a conscious choice when you decide on the date and time of posting your auction or ad. The best time according to my experience is Sunday afternoon, close to the 25th when people just got their salary!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *