MINIMALISM

JEWELLERY ORGANISATION

Jag fick en fråga på Instagram om jag kan visa hur jag förvarar mina smycken och dela med mig av lite tips. Egentligen är jag helt fel person att fråga då jag äger väldigt få smycken, men de fåtal som jag faktiskt har är ganska välorganiserade – så självklart kan ni få se detta! Jag har alla mina smycken i denna mini-byrå från Muji. I denna har jag lagt i tillhörande insatser i ljusgrå sammet. Det finns flera olika varianter, så jag har en med fyra rektangulära fack och en med lite fler avlånga fack. Det finns även fina ringhållare och andra storlekar på facken, men jag gillade dessa bäst.


// ENGLISH TRANSLATION
I received a question on Instagram if I could share with you how I organise my jewellery and share some tips and tricks. To be honest I’m not the right person since my jewellery collection is rather sparse, but the few pieces that I do own are pretty well organised – so of course I can show you! I keep all of my jewellery in this small acrylic box with drawers from Muji. Inside I have some different sized trays in light grey velvet. There are several different types of inserts depending on what you intend to use them for, but I really like these ones.


I den översta lådan har jag mina vardagssmycken som jag använder ofta. Mina förlovnings- och vigselringar har en självklar plats där så klart. Dessa har jag nästan alltid på mig, men så fort de åker av lägger jag dem på samma plats. Ett annat vardagssmycke är mina Norrbottensringar som jag använder ofta, men inte varje dag. Samma sak gäller för min klocka från GANT. Den åker ofta på men det händer att jag glömmer av den eller att den helt enkelt inte behövs. Halsband är jag tyvärr dålig på att använda, men dessa två från Jane Koenig är favoriter som trots allt får hänga med ibland.


// ENGLISH TRANSLATION
In the top drawer I keep my everyday jewellery that I tend to wear often if not every single day. My engagement and wedding ring belongs here of course. As soon as I take them off for some reason, I always put them in the exact same place. I have two other rings that I use quite often as well, they are silver rings with engraved patterns typical for the county that I’m from. Some other everyday pieces is my watch from GANT, and two necklaces from Jane Koenig.


I den andra lådan har jag smycken som används lite mer sällan. Ett armband och ett halsband från Thomas Sabo, med tillhörande berlocker. Dessa har jag använt massor under åren, men på senare tid har de inte fått hänga med utanför dörren lika ofta. Jag har även några andra små berlocker, samt två extra kedjor som funkar till det mesta. Och det var allt! Den uppmärksamme kanske undrar var alla mina örhängen är? Jag har haft hål i öronen sedan jag var omkring 9 år och har alltid älskat örhängen. Men sedan drygt 8 år tillbaka är jag allergisk mot nickel och nu funkar ingenting. Jag har provat rent guld, rent silver, titan, plast. Ingenting funkar. Jag tror att mina örsnibbar fick nog och strejkade helt enkelt. Nu var det ett tag sedan jag provade dock, så kanske vågar jag mig på ett försök igen? Örhängen är ju så himla fint! Nåväl – här kommer några tips för att hålla ordning på dina smycken:

  • Förvara enligt kategori. Ringar tillsammans, halsband tillsammans, och så vidare. Det är så mycket enklare att få en överblick och hitta det du letar efter om du delar upp efter kategori. Det bästa är om du får plats med allting i ett smyckeskrin, eller kanske i en låda i garderoben.

  • Använd närhetsprincipen. Det man inte ser finns inte, eller? Inte riktigt, men det du använder ofta eller varje dag får gärna ligga framme så att det är lättillgängligt. Men kom ihåg att lägga dem på ett samlat ställe så de inte kommer bort eller skadas.

  • Häng upp långa halsband på krokar eller på en galge i garderoben, så att de inte fastnar i varandra och hamnar i en enda stor klump.

  • Undvik direkt solljus samt fukt, som kan göra att även guldsmycken oxiderar. Fönstret eller badrummet är alltså inte optimalt för smyckesförvaring om du vill att dina favoriter ska hålla så länge som möjligt.
// ENGLISH TRANSLATION
In the second drawer I keep the jewellery that I don’t use as frequently. For example a bracelet and a necklace from Thomas Sabo with matching charms. I’ve used these tons over the years, but recently I don’t tend to reach for them as much. I have some additional charms and some empty thin chain necklaces as well. And that’s all! If you paid attention you might wonder where my earrings are? I’ve always loved earrings and I used to wear them all the time until I one day became allergic to nickel. Since then nothing works. I think my earlobes went into strike, because I’ve tried gold, silver, titanium, plastic – nothing works. I really do love earrings, so I might give it a shot once again when I’ve summoned the courage… Oh well, here are some tips on how to keep your jewellery shiny and organised!

  • Categorise your storage. Keep rings together, necklaces together, and so on. It makes finding what you need so much easier when you have categorised your jewellery and put them in separate compartments. Ideally you would fit them all into a jewellery box – but otherwise a drawer in your closet works just as fine.

  • Use The Proximity Principle. What you can’t see doesn’t exist, right? Not quite, but it’s easier to forget what you can’t see in front of you. Keep your everyday essentials close, but keep them organised and tidy so they won’t get lost or damaged.

  • Store them hanging. Keep long necklaces hanging on hooks or on a garment hanger in your closet. This stops them from getting tangled and ending up in one big lump.

  • Avoid sunlight and moisture. Storing your jewellery in direct sunlight or in moist conditions can make them oxidise. So keep them away from the window and the bathroom if you want to prolong the life of your favourites.


Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *