MINIMALISM

COLLECTING MEMORIES

Jag älskar att fotografera och har gjort så sedan jag var ungefär 18 år. 2010 köpte jag min första systemkamera och sedan dess har antalet foton eskalerat. Idag har jag 13 852 bilder på min dator och bara en ytterst liten bråkdel av dessa finns i fysisk form. Därför har jag bestämt mig för att en gång för alla göra ordentliga fotoböcker med alla mina favoritbilder. Mina första digitala foton är från år 2005, så mitt mål under 2019 är att göra fotoböcker av varje år som har gått sedan dess. Jag smygstartade lite med att göra en samlad bok av år 2005-2010. Jag har inte på långa vägar lika många foton från dessa år som jag har från exempelvis 2017, så dessa rymdes utan problem i en bok. Från 2011 och framåt blir det nog en bok per år så att jag verkligen kan ta med alla bilder som jag vill.

Jag använder mig av Önskefoto och har valt deras kvadratiska fotobok med hård pärm i storlek L. Tanken är att göra alla fotoböcker i samma format så att det blir en enhetlig samling. Det är riktigt enkelt att göra fina och prisvärda fotoböcker i deras program, antingen online på Önskefoto eller genom att ladda ner deras programvara. Jag är supernöjd med min bok och har redan börjat förbereda resterande år. Här kommer några tips för att komma igång med att göra fotoböcker:

1 | Börja med att kategorisera dina foton efter år. De flesta program gör redan detta automatiskt (till exempel Photos i Mac), men annars behöver du göra detta med hjälp av mappar eller liknande.

2 | Gå igenom samtliga foton från början till slut. Radera dubbletter, suddiga bilder eller bilder du helt enkelt inte vill ha kvar. Ta ett år i taget så att det inte känns som en omöjlig uppgift.

3 | Varje gång du stöter på ett foto som du vill ha med i din bok – flytta det till en egen liten mapp eller sätt en markering så att du enkelt hittar igen det när det ska laddas upp i programmet där du skapar din fotobok.

4 | När du har valt ut alla dina foton från ett specifikt år eller en speciell händelse är det dags att jämföra de olika sidorna där du kan köpa fotoböcker för att hitta den som passar bäst för dig. Alla har olika typer av programvara och vissa är enklare att använda än andra. Alla har dessutom olika format på böckerna och inte minst olika priser. Så leta reda på den som du gillar och håll dig sedan till samma format.

5 | Börja med att beställa en fotobok i det format du har tänkt dig, så att du kan vara säker på att storleken på boken och kvaliteten på bilderna stämmer överens med dina förväntningar. Sedan är det bara att köra på! Jag rekommenderar att göra alla dina böcker i samma format så att du får en enhetlig samling som är enkel att förvara. Och glöm inte bort att bläddra i dem då och då när du väl har fått hem dina fina böcker!// ENGLISH TRANSLATION

I love photography and have done so since I was about 18. I bought my first DSLR camera back in 2010, and since then I have been snapping photos like crazy. Today I have 13 852 photos on my computer but only an extremely small part of these exist in physical form. This is why I have decided to once and for all create photo books of all of my favourite photos. My very first digital photos are from 2005, so my goal during 2019 is to create photo books for each year that has passed since. Well, I’ve actually already started and year 2005-2010 has been combined into one single book. The quantity of photos from these years are nowhere close to the quantities I have from example 2017, so they could be combined into one book without a problem. From 2011 going forward however, I think I need to create one book per year to make sure I can include all the photos I want…

I am using a site called Önskefoto to create my photo books. I chose to go with their square hardcover book in size L. My idea is to create all of my books in the exact same size and format, to make sure I will end up with a coherent collection. It’s super easy to create photo books at Önskefoto, either using their online tool or by downloading their software. I am so happy with my first book, and I have already started preparing the next ones. Here are some of my best tips for preparing and creating photo books of your own:

1 | Start by categorising your photos by year. Most programs will do this automatically (for example Photos in Mac), but If not I highly recommend that you do it yourself using folders or something similar.

2 | Go through all of your photos from beginning to end. Take one year at a time to make it less of a pain.

3 | Every time you run into a photo that you would like to add to your photo book – save it in a folder on your computer or highlight it in some way. This makes it so much easier to find the right photos when you are ready to upload them to the photo book site.

4 | Once you have selected all of your photos from one year or one special event it’s time to compare the different photo book sites available to find the one that’s perfect for you. They all have different types of tools or softwares and some are easier than others. They also do offer different types of formats, and of course a variation of price points. So find the one you like the most and then stick to it.

5 | Start by ordering just one photo book in the format that you like. This is just to make sure that the size of the book and the quality of the photos is what you expected it to be. Once you’re happy it’s time to start creating more books! I would highly recommend to stick to the same size and format to get a coherent and nice looking collection that’s easy to store. And hey, don’t forget to flip through your lovely books once in a while!

2 Comments

  • Stacey

    I love this! I have been looking for a good app or website to use for creating books. I, too, have tons of pictures. I have them all organized by month and year but have yet to do anything with them. Thank you for the suggestion!

    • Minimalista

      I’m glad you liked the post! I am so happy I finally started using all of my photos, so I highly recommend to try it out. It’s a good feeling to have fond memories easily accessible. 🙂

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *