MINIMALISM

SUSTAINABLE FASHION HIERARCHY

1 | USE WHAT YOU HAVE
Att använda det du redan har i din garderob är det absolut bästa valet du kan göra om du vill att din garderob ska bli lite mer hållbar. Det går åt omkring 3000 liter vatten för att tillverka en vanlig t-shirt, oavsett om den sedan används 1, 2 eller 100 gånger. I genomsnitt använder vi våra plagg 5 gånger innan de kastas, glöms bort längst in i garderoben eller skänks vidare. Om vi kan använda våra plagg mer istället för att köpa nytt, så har vi gjort en stor insats för miljön och är ett stort steg närmare en hållbar garderob.

// Using what you already have in your closet is the single best thing you can do if you want your wardrobe to become a little bit more sustainable. The water consumption needed to produce one single t-shirt is around 3000 liters, no matter if that t-shirt then ends up being used 1, 2 or 100 times. On average we use our garments 5 times before we throw them away, leave them in the back of the closet, or donate them to charity. If we can use the garments we already have instead of buying new stuff, we’re one big step closer to a more sustainable wardrobe.


2 | REPAIR & ALTER
Om vi använder våra plagg mer kommer de som ett resultat såklart även att slitas mer. Att därför ta väl hand om sina plagg blir alltså mycket viktigt. Först och främst kan man förlänga livet på sin garderob genom att följa tvättråden noga. Står det 30° så är det av en anledning. Kanske finns det ett tryck som inte klarar 40°, eller så släpper färgen vid en varmare temperatur. Torktumla enbart handdukar och sängkläder så håller dina strumpor, t-shirts och underkläder betydligt längre. När någonting väl går sönder eller slits ut, börja alltid med att undersöka om det går att laga. Kanske är det bara en trasig dragkedja som går att byta ut? Om du har plagg i garderoben som inte används för att de inte riktigt passar, lämna in dem till en skräddare som kan hjälpa dig att fålla byxor, korta av ärmar eller sy in/ut plagg om du inte klarar det själv.

// If we start using our garments more often, they will as a result of course be put through some more wear and tear. Taking good care of your garments is therefore crucial. First and foremost you can really prolong the life of your wardrobe by following the instructions on the wash care labels. If it says 30°C mild wash, it does so for a reason. Maybe there’s a print that won’t withstand 40°C, or maybe the colour will fade if you wash it at a too high temperature. Only use the tumble dryer for bed linen and towels. That way your t-shirts, socks and underwear will last much longer. When the times comes and something breaks, start by checking if it can be fixed. Maybe it’s just a broken zipper that’s easy to replace? If you have items in your wardrobe that doesn’t get enough use because of the fit, make sure to visit a tailor to get them altered. Or do it yourself if you have the know-how!


3 | BORROW OR RENT
Inför speciella tillfällen som bröllop, fester och andra tillställningar finner man sig ofta irrandes runt i butiker på jakt efter en ny klänning att använda en enda gång. Ett alternativ till detta är att istället låna eller hyra en outfit. Kanske har du vänner med fullproppade garderober som gärna lånar ut en klänning för en kväll? Det finns ju även företag som hyr ut klänningar och andra plagg, både vintage och designplagg går att hitta på hyresmarknaden. Bra för din plånbok, och ännu bättre för miljön!

// For special events like weddings, parties and other occasions where you often find yourself shopping for something new to wear just this one time, consider borrowing or renting your outfit instead. You probably have friends with well-stocked wardrobes who would be happy to lend you a dress for one evening. There are also some upcoming rental businesses where you can find great looking vintage or designer pieces. Good for your wallet, and for the environment.4 | SWAP
Istället för att köpa någonting nytt i butik, testa att byta ett eller flera plagg med någon annan. Det anordnas klädbytardagar med jämna mellanrum där man helt enkelt får lämna in några av sina egna plagg och sedan får plocka med sig någonting annat hem. Eller kanske kan man anordna en klädbytardag med några vänner och shoppa lite i varandras garderober. One man’s trash is another man’s treasure, kom ihåg det!

// Instead of buying something new in a store, try swapping one or more garments with someone else. There are many clothing swap events arranged nowadays, where you bring some of your own items and hand them in in exchange for something “new” from someones else’s wardrobe. Or maybe you can arrange a clothing swap with some friends and shop each other’s wardrobes. One man’s trash is another man’s treasure, remember that!


5 | BUY VINTAGE
Om du har provat de fyra första stegen och inser att du ändå behöver köpa någonting nytt till din garderob – börja med att kolla andrahands-marknaden. 9 gånger utav 10 finns det någon annan som är villig att sälja precis det som du letar efter. Auktionssidor som Tradera är toppen, men vanliga second hand eller vintage-butiker är inte heller fy skam. Ett riktigt bra tillfälle att hitta någonting lite mer ovanligt som inte alla andra har. Det är dock viktigt att fortfarande tänka hållbart, genom att enbart köpa det du verkligen behöver och kommer att använda under en lång tid framöver.

// If you have tried all of the above and realise that you really need to purchase something for your wardrobe – start with second hand. 9 times out of 10 you will realise that someone else already owns and are willing to sell what you are looking for. Look at second hand auction sites like Tradera or Facebook Market. And not to forget the average second hand or vintage store. The perfect opportunity to find something unique that few other people have. Remember to shop responsibly though, and only buy what you really need and will use for a long period of time.


6 | BUY NEW
Det absolut sista steget och den sista utvägen är så klart att köpa någonting nyproducerat. Ibland finns det helt enkelt inga andra alternativ, eller så är det ett extra viktigt köp där det inte går att kompromissa på utseende, passform eller skick. Underkläder är ett bra exempel. När man väl handlar någonting nytt är det viktigt att komma ihåg att man har chansen att rösta med sin plånbok. Där man väljer att lägga sina pengar lägger man även makt och inflytande. Välj därför etiska varumärken när du shoppar nytt. Genom att stödja dessa får de chansen att växa och fortsätta driva utvecklingen mot en mer hållbar modebransch.

// The final step and the last way out is to buy something brand new. Sometimes there are no other alternatives. Maybe it’s an extra important purchase where you can’t compromise on design, fit or condition. Underwear is one good example. Once you decide to buy something new, remember that you have every possibility to affect this decision. You can vote with your wallet. Where you decide to spend your money will give power and influence to that specific brand. So choose wisely and shop from ethical and sustainable brands. By supporting these brands you give them the resources to keep growing and continue driving the change for a more sustainable fashion industry.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *